Ajankohtaista

Visa I edustaa uuden ajan älykästä puukerrostalorakentamista

Hämeenlinnan Visamäkeen rakennettu Visa I on moduuleista koottu, ekologinen ja turvallinen puukerrostalo. Se nousi koko korkeuteensa vajaassa parissa päivässä viime vuoden lopulla.

Suomen Puukerrostalot Oy:n urakoima ja OP-Palvelukiinteistöt -erikoissijoitusrahaston tilaama nelikerroksinen Visa I on Kanta-Hämeen ensimmäinen moduuleista koottu, moderni puukerrostalo.

Yksilöllisiä, asiakkaille räätälöityjä puukerrostaloja

Visa I:ssä on 31 opiskelijayksiötä, joista jokainen on rakennettu valmiiksi moduuliksi Ruotsin talotehtaalla ja kuljetettu rekoilla Suomeen. Moduulit valmistanut, ruotsalainen Lindbäcks Bygg ab. on Euroopan suurin teollinen puukerrostalovalmistaja, joka on valmistanut puukerrostaloja jo 90-luvun alusta alkaen.

”Prosessi Ruotsin tehtaalla on äärimmäisen hiottu: yksinkertaistettuna toisesta päästä menee raakatavaraa sisään ja toisesta tulee ulos valmis asunto, jossa on asiakkaan valitsemat laatoitetut lattiat, keittiöt, kodinkoneet ja komposiittirakenteiset kylpyhuoneet valmiina”, kertoo toimitusjohtaja Teppo Laurila, joka on perustanut Suomen Puukerrostalot Oy:n vuonna 2017.

”Jokainen moduuleista koottu puukerrostalo on yksilöllinen ja räätälöity vastaamaan tilaajan tarpeita”, jatkaa Laurila.

Puukerrostalot kootaan kuin mittatarkat legopalikat

Puumoduuleiden kanssa vain katto on rajana: niiden avulla voidaan rakentaa nopeasti, ekologisesti ja turvallisesti niin luhtitaloja, perheasuntoja kuin vaikkapa 8 kerroksisia puukerrostaloja.

Moduuleista rakennettujen puukerrostalojen kokoamisprosessi on viimeisen päälle hiottu: Visa I:n tapauksessa noin reilun seitsemän tonnin painoiset moduulit eli valmiit asunnot kasattiin työmaalla hyvällä säällä yhteen kuin mittatarkat legopalikat.

Sateella Suomen Puukerrostalot Oy ei taloja kasaa, sillä moduuleiden ei haluta altistuvan vedelle. ”Suomen sää hankaloittaa rakentamista huomattavasti, sillä kaikki rakennustarvikkeet altistuvat työmailla liikaa sääolosuhteille”, toteaa Laurila.

Turvallisuus on kaiken A ja O

Kun suuri osa työstä voidaan tehdä valmiiksi kuivissa ja hallituissa olosuhteissa, rakentamisen laatu nousee merkittävästi.

”Modernin rakennusmetodimme ansiosta puukerrostalo ei joudu pitkäksi aikaa sään armoille, vaan jokainen asunto tehdään valmiiksi kuivissa tehdasolosuhteissa, ja monikerroksinen puukerrostalo voi nousta työmaalla harjakorkeuteensa muutamassa päivässä – ekologisesti, turvallisesti ja älykkäästi”, summaa Laurila.

Kuivissa sisätiloissa rakentaminen on turvallisempaa niin rakennukselle kuin työntekijöille – ja se takaa myös talon asukkaille turvallisen ja puhtaan asuinympäristön. ”Meille on äärimmäisen tärkeää, että asuntomme ovat puhtaita ja turvallisia asua”, toteaa Laurila.

”Jokaiseen asuntoon asennetaan tehtaalla myös pienet anturit, joiden avulla voidaan seurata asunnon matkaa tehtaalta työmaalle ja varmistaa, ettei asunto ole päässyt kastumaan missään vaiheessa”, jatkaa Laurila.

Puukerrostalojen suosio kasvaa – eikä syyttä

Puukerrostalorakentamisen tulevaisuus näyttää valoisalta – eikä syyttä: uusiutuva ja kierrätettävä puu on ympäristön kannalta hieno rakennusmateriaali, jonka avulla voidaan vähentää rakentamisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa puukerrostalorakentaminen on kuitenkin vielä lapsenkengissä, sillä valmistuneista asunnoista vain viisi prosenttia on puukerrostaloissa – kun sen sijaan esimerkiksi Ruotsissa asunnoista viidesosa on jo puisissa rakennuksissa.

”Puurakentaminen tarjoaa kestäviä ja innovatiivisia vaihtoehtoja kaupunkirakentamiselle, sillä monipuolinen puu taipuu moneen, ja siitä tehdyt rakennukset aiheuttavat huomattavasti vähemmän ympäristöhaittoja kuin muista materiaaleista valmistetut rakennukset”, toteaa Laurila, jonka visioissa siintää jo oman talotehtaan perustaminen Suomeen.