Ajankohtaista

Suomeen rakennetut puukerrostalot 2018 ja tavoitteet

Suomeen rakentui vuonna 2018 yli 3.krs puukerrostaloihin yhteensä 166 asuntoa. Puukerrostalot valmistui Järvenpäähän, Poriin, Jyväskylään sekä Helsinkiin. (Lähde Puuinfo.fi, Suomalaiset puukerrostalot 1995-2018. 12.11.2018). Tilastokeskuksen tietokannassa myös 2-kerroksiset luhtitalot luetaan kerrostaloiksi, joita ne rakennusmääräysten mukaisesti ovatkin.

Suomessa aloitettiin yhteensä yli 36.000 kerrostaloasuntoa, joten markkinaa tuohon 10% tavoitteeseen on hyvin paljon. Suomalaiset kunnat ovat erittäin laajasti edistämässä puurakentamista monella eri tavalla mm. kaavoin tai tontinluovutuskilpailun puurakentamisen edistämiseksi.

Teollisen tuotannon miniminä voidaan pitää 400 asunnon vuosituotantoa. Meidän teollisella mallilla tuo tarkoittaa sitä että Suomen markkinan pitää vähintään kolminkertaistua jotta olemme oikealla tasolla.

Kun tehtaassa tuotetaan 40 asuntoa kuukaudessa tämä tarkoittaa sitä että projekteja ja kohteita pitää olla suunniteltu ja myyty monta ennen tuotantolaitosta. Tuotantolaitos kun toimii vähintään 5pv viikossa niin valmista tulee hyvin nopeasti.

Viime vuonna tehdyistä puukerrostaloista puolet oli tehty tehtaassa ja puolet työmaalla isoista elementeistä. Suuntaus on teolliseen tuotantoon.

Suomeen tehdyt 166 puukerrostaloasuntoa olisi tuotettu Lindbäcksin tehtailla noin 3 viikon kuluessa.

Kuvassa Randek Ab, Ruotsi, Zerolabour tuotantokosepti.