Ajankohtaista

Kerrostalo 2.0 on seuraava evoluution askel asumiseen

Se on laadullisesti jotain, mitä tavoitellaan uudeksi normaaliksi 10 vuoden päästä. Tänään laitamme panoksia harjoitteluun ja tuotekehityksen aloittamiseen. Hyvä näin, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Me Suomen puukerrostaloilla lähdemme siitä,että lopputuote on tärkein, sen pitää toimia vielä vuosikymmenien päästä. Jotta pääsemme lopputulokseen, siihen on tietty matka kuljettavana eri vaiheineen. Seuraavassa kuvailen lyhyesti mitä tämä tarkoittaa käytännössä.

Ekologinen; lienee sanomatta selvää mitä se meillä tarkoittaa. Käytämme ekologisia materiaalia ja rakenteita niin kuin säännöt ja määräykset antavat mahdollisuuden. Rakennetaan hiilidioksia sitovasta puusta elinkaari huomioiden jo suunnittelussa ja toteutuksessa. Tavoitteena ja mahdollisuutena olisi tehdä enemmänkin, mutta tietyt viranomaisnormit estävät tämän. Yksi kehityskohde olisi mielestäni sallia puukuitueristeiden hyödyntäminen kerrostalojen eristämisessä. Paloturvallisuuteen liittyvät koepoltot ovat osoittaneet, että nämä eristeet ovat käyttökelpoisia puukerrostalorakentamisessa.

Moderni; suunnittelu lähtee käytännöllisyydestä ja moderneista ratkaisuista. Mitä ratkaisuja voidaan tuoda alusta saakka nykyajan asumiseen? Lähdetään liikkeelle primäärienergiantuotannosta, millä vaihtoehtoisilla tavoilla kiinteistöjä voidaan lämmittää? Paikallisia pienhakevoimaloita, joissa voidaan tehdä myös sähköä? Ilmaisenergioiden hyödyntäminen aurinkopaneeleilla ja keräimillä, valmiuksien rakentamista tulevaisuuteen.

Turvallinen; ensimmäinen mielikuva on, että määräysten mukaisesti Suomessa pitää puukerrostalot sprinkrelöidä, jolla paloturvallisuus nousee erinomaiseksi. Toinen turvallisuuteen liittyvä asia ja jokapäiväisempi on itse rakennuksen toiminen niin että asukkaan on turvallista asua. Lähdetään liikkeelle siitä, että rakennetaan asunnot niin että niissä ei ole valitettavan useita kosteuteen liittyviä ongelmia. Rakennamme kuivassa hallissa asunnot ja emme tarvitse vettä rakenteissa, joten kuivumisaikoja ei ole. Useimmiten ongelmat johtuvat nykyajan rakentamisessa. Työmailla on aina kiire. Poistetaan potentiaalinen ongelman aiheuttaja kokonaan. Tämän voimme tehdä hyödyntäen teollista tuotantoa.

Älykäs; modernissa talossa on hyvin älykkään asumisen mahdollistamia ratkaisuja. Reaaliaikaiset energiavirtojen mittaukset huoneistotasolla, ilmanvaihtoa ohjataan esimerkiksi tarpeen mukaisesti mittausten mukaan, huoneistoissa on kotona/poissa kytkimet, vesikalusteiden vuotojen varalta magneettiventtili katkaiseen veden syötön. Asukas näkee reaaliaikaisesti käyttöliittymänsä kautta kännykällä ja nettisivuilta oman hiilijalanjälkensä. Kiinteistönylläpito näkee mitä kiinteistössä tapahtuu ja voi tarpeen mukaan puuttua asioihin ennen kuin niistä muodostuaa isompia ongelmia.

Kaikkiin ratkaisuihin on teknologia olemassa ja yksittäisesti käytetty jossan kohteissa jo aiemmin. Me voimme kustannustehokkaasti tuoda teknologian osaksi asumiskokemusta useille asukkaille. Kun olemme teknologian suunnitelleet yhteen asuntoon, voimme monistaa sen jokaiseen asuntoon jatkotuotannossa.

Aivan kuten autoteollisuudessa, jokaiseen uuteen automalliin on kaikki lisävarusteet suunniteltu toimimaan yhdessä ja tilaaja valitsee mitä haluaa käyttöönsä.

Kerrostalo 2.0 on meidän uusi normaali.